Vreedzame school
Vreedzame school
De Vreedzame School is een aanpak gericht op sociaal-emotionele ontwikkeling en burgerschapsvorming, waarbij de klas en de school gezien wordt als een leefgemeenschap. Kinderen worden gezien en gehoord. Ze krijgen een stem en leren een democratisch burger te zijn. Centraal in deze aanpak staan: openstaan voor verschillen en deze kunnen overbruggen, conflicten op een goede manier oplossen, een bijdrage leveren aan het algemeen belang en actief verantwoordelijk zijn voor de gemeenschap. Kinderen ervaren dat ze ertoe doen. In de groepen worden er lessen gegeven vanuit de methode. Daarnaast vormt het vreedzame gedachtengoed het uitgangspunt voor elke vorm van communicatie tussen leerlingen, leerkrachten en ouders.
Tijdens de pauzes zijn er een aantal kinderen die mediator zijn. Zij bemiddelen bij conflicten. In groep 8 worden er 2 kinderen gekozen die ook wijkmediator worden. Zij kunnen hun kennis meenemen de wijk in!
Rots en Water
Rots en water is een weerbaarheids programma dat met speelse trainingen het zelfvertrouwen van de kinderen vergroot. Daarnaast leert het hen het ontwikkelen van zelfbeheersing, zelfreflectie en sociale vaardigheden.
'Sterk als een rots' staat voor: zelfverzekerd zijn, weten wat je wilt, doorzetten en opkomen voor jezelf.
'Soepel als water' staat voor: rekening houden met anderen, contact maken en sociaal zijn.
Deze trainingen sluiten goed aan bij onze Vreedzame School lessen
De Rots en Water lessen worden in de klas én in de gymzaal gegeven. Dit jaar staan er 10 lessen in de gymzaal gepland.
Voor meer informatie zie: www.rotsenwater.nl